У Запорізькій області вводяться додаткові карантинні обмеження

Через стрімке зростання захворювання на COVID у Запорізькій області посилюються карантинні обмеження. Про це стало відомо під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке пройшло 12 квітня під головуванням Олександра Старуха.

Згідно протоколу засідання, усі школи повністю перейдуть на дистанційне навчання. У парках, скверах та інших рекреаційних зонах, де можливе скупчення людей, забороняється проведення будь-яких масових та розважальних заходів. Також забороняється робота закладів громадського харчування, включаючи літні майданчики кафе. Ці заклади мають право працювати лише «на винос» або здійснювати адресну доставку замовлень.

– Ніхто поки не говорить про закриття парків. До ситуації кожен з нас має відноситись свідомо. Якщо люди масово почнуть порушувати правила та масово збиратися – тоді парк припинить роботу. Відповідальність повинен нести кожний мешканець громади та свідомо ставитися до всіх тимчасових обмежень, – відзначив голова облдержадміністрації Олександр Старух.

Крім того, в області починають діяти часткові обмеження на міжміське, приміське та міське автобусне сполучення.  Через стрімке поширення коронавірусу, із 14 квітня в Запорізькій області зупиняється автобусне сполучення між містами Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Пологи. Всі інші міжміські автобусні рейси поки що будуть працювати у звичайному режимі. Нові обмеження можуть ввести у разі спалаху захворювання на інших територіях. Моніторити ситуацію буде обласний лабораторний центр МОЗ України.

Отже, маршрутки із Запоріжжя до Мелітополя тимчасово скасовують, проте із обласного центру можна буде уїхати до Токмака, Дніпрорудного, Розівки та інших населених пунктів.

Із 14 квітня на приміські рейси (протяжністю до 50 км.) із Запоріжжя, Мелітополя, Бердянська, Енергодара, Полог пасажирів братимуть за спеціальними перепустками. Отримати довідки встановленого зразка зможуть працівники важливих галузей економіки – об’єктів критичної інфраструктури, охорони здоров’я, правопорядку, оборони, цивільного захисту, транспорту, фінансової та банківської сфери, зв’язку та комунікацій, житлово-комунального господарства, торгівлі та харчової промисловості, а також ті, що мають безперервний виробничий цикл. Щоб потрапити до обласного центру, жителям Кушугума, Балабиного, Вільнянська, треба взяти такі документи у себе на роботі.

Мерам великих міст, в першу чергу Запоріжжя, доручили невідкладно обмежити перевезення пасажирів шляхом запровадження аналогічних довідок та/або руху міського громадського транспорту лише у визначені години.

Також у громадському транспорті будуть регулярно робити дезінфекцію, брати пасажирів лише за кількістю місць для сидіння та жорстко контролюватимуть дотримання маскового режиму.

Окрім цього, регіональна комісія з питань ТБ та НС доручила департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА опрацювати питання щодо обмеження перевезень пасажирів залізничним транспортом (електрички та потяги далекого слідування) у межах області.Про результати буде повідомлено додатково.

• Водії мають право не пускати пасажирів без масок. Правоохоронці будуть реагувати на виклики та перевіряти виконання протиепідемічних вимог. Така практика вже є у великих містах, зокрема у Києві. Якщо ми не приймемо необхідні заходи, можемо вийти на значне погіршення і без того непростої ситуації. За всю історію захворювання ми вже досягли «піку»! Та чим швидше ми запровадимо обмеження, тим швидше вийдемо з «червоної зони», – підсумував голова облдержадміністрації Олександр Старух.

З повним текстом рішення регіональної комісії з питань ТБ та НС можна ознайомитись за цим посиланням.