Карантинні обмеження у області дають перші позитивні результати

Епідемічний стан на території Запорізької області обговорили учасники позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулось під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Старуха.

Завдяки введеним карантинним обмеженням на краще змінилася динаміка захворювання. Як розповів заступник генерального директора Запорізького обласного лабораторного Центру МОЗ України Олександр Мащак, добова кількість хворих на COVID поступово знижується. Якщо минулого тижня ця цифра становила близько тисячі захворілих, то за минулу добу зафіксовано 488 нових випадків захворювання.

Водночас з цим, Запорізька область залишається у «червоній» зоні епіднебезпеки. Найбільша кількість захворілих у Бердянську, Приморську, Оріхові, Пологах, Мелітополі та Запоріжжі.Приблизно кожен носій ГРВІ має підтверджений випадок COVID.

  • Якщо така тенденція збережеться, то через тиждень-два ми матимемо підстави вийти з «червоної» зони. До цього необхідно дотримуватися всіх запроваджених протиепідемічних заходів, – наголосив Олександр Мащак.

Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич відзначив, що станом на 20 квітня від COVID у області продовжує лікуватись 16 520  хворих. Госпіталізовано 1529 осіб, амбулаторно лікується 14 991 хворий. За добу госпіталізована 121 особа, виписано 45 пацієнтів.

Підсумовуючи обговорення цього питання, голова облдержадміністрації Олександр Старух наголосив на солідарній відповідальності кожного жителя  за стан епідемічної ситуації у регіоні.

  • Необхідно вивчати ситуацію з захворюваністю окремо на кожній території. Якщо вона погіршиться, будемо вводити додаткові обмеження. В цілому ж від кожного з нас залежить, коли Запорізька область вийде з «червоної» зони. Щоб не зірвати курортний сезон, подолати розповсюдження хвороби та увійти в нормальний ритм життя необхідно продовжувати неухильно дотримуватися всіх обмежень, – відзначив Олександр Старух.

 

Під час позачергового засідання також обговорили стан виконання заходів щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVID-19 на території Запорізької області.

З початку дії на території області «червоної зони» проводяться регулярні перевірки дотримання протиепідемічних вимог у магазинах, закладах громадського харчування, транспорті, тощо.

За інформацією Головного управління Національної поліції у Запорізькій області, з моменту посилення карантину проведено 82 рейди.  За результатами перевірок поліцейськими складено 331 протокол на суб’єкти господарювання та 1116 постанов на громадян, які не використовували засоби індивідуального захисту (маски, респіратори) в громадських місцях.

Фахівцями Держпродспоживслужби з початку введення «червоної зони» проведено перевірки на 2831 об’єкті нагляду. З них порушення виявлені на 462. Минулого тижня перевірено 1975 об’єктів, із яких 303 отримали зауваження. Найбільше порушень виявлено у продовольчих магазинах, де використовувалися неякісні дезінфектори, на ринках, де продавці та відвідувачі нехтують носінням масок,  та у закладах громадського харчування, які не дотримуються встановлених обмежень.

Крім того у щоденному режимі проводяться перевірки внутрішньообласних автобусних маршрутів. На територіях працюють відповідні мобільні групи, які слідкують за дотримання протиепідемічних вимог на автостанціях та в автобусах. Щодо міжобласного сполучення, то воно відбувається у звичному режимі. Також Департаментом промисловості та розвитку інфраструктури ОДА направлено лист до Укрзалізниці щодо посилення контролю за дотриманням  карантину в потягах. На період травневих свят планується залучити до роботи додаткові поїзди, щоб розвантажити пасажиропотік.

  • Не можна допустити нового стрибка захворювання після травневих свят. Якщо на початку літа отримаємо новий пік захворюваності, то втратимо курортний сезон. Люди не відпочинуть, а громади півдня області не отримають надходжень до бюджетів. Наразі для нас головним завданням є запобігання масовим скупченням людей. Тому всі контролюючі органи мають посилити нагляд за дотриманням правил карантину. Працюємо щоденно і в посиленому режимі, – зазначив керівник ОДА Олександр Старух.