У Запорізькій області проходять штабні навчання та перевірка системи оповіщення

Сьогодні в облдержадміністрації відбулись тренування з органами управління та силами цивільного захисту  Запорізької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах особливого періоду.

У навчанні взяли участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, директор Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Андрій Булавінов, перший заступник начальника ГУ ДСНС України у Запорізькій області Володимир Матросов, фахівці структурних підрозділів.

–  Ми  проводимо штабне тренування з удосконалення  навичок  дій  органів управління та сил  цивільного в умовах особливого періоду. Головне завдання області –  готовність до реагування на можливі надзвичайні ситуації, – відзначив Андрій Булавінов.

Заступник директора Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Олексій Караулов розповів про порядок переведення органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на режим функціонування в умовах особливого періоду. Розроблений план цивільного захисту Запорізької області на особливий період. На сьогоднішній день виконуються заходи щодо його корегування та уточнення у зв’язку з проведеною реформою децентралізації та змінами сил та засобів, які можуть залучатися.

Щодо організації роботи  обласної комісії з питань евакуації доповіла заступник начальника управління Департаменту з питань цивільного захисту населення Ірина Зайцева. Як приклад, учасники навчання розглянули план евакуації, приймання та розміщення евакуйованого населення у разі загрози виникнення аварії на Запорізькій АЕС.

Підбиваючи підсумки штабного тренування Зінаїда Бойко зазначила, що навчання є ефективним, якщо дає змогу підготуватися до можливої надзвичайної ситуації. Тому необхідно відпрацювати алгоритм дій на будь-які аварії чи ситуації, які можуть статися та будуть загрожувати населенню.

– Також необхідно відпрацювати можливість оповіщення населенні через мобільний телефон, а не лише по телевізору і радио чи за допомогою сирен. Ми маємо використовувати для цього сучасні засоби зв’язку, – наголосила Зінаїда Бойко.

Штабні навчання та перевірка обласної системи оповіщення цивільного захисту будуть продовжені протягом дня.