Про правила безпеки життєдіяльності під час збирання врожаю

Одним з пріоритетних завдань літнього періоду для області є забезпечення належного захисту від пожеж сільськогосподарських полів, угідь, підприємств, місць переробки та зберігання зернових і грубих кормів.

На даний час в Запорізькій області триває збирання врожаю ранніх зернових культур. В області під зерновими сільгоспкультурами у 2021 році перебуває більш ніж 920 тисяч гектарів угідь.

Під час жнивної кампанії в Запорізькій області у минулому році на хлібних масивах виникло 4 пожежі, в результаті яких знищено приблизно 26 га хліба на корні.

Наближається сезон збору врожаю хліба, подія, яка для мешканців міста здається не такою вже і значною. Але кожен з них, щодня купує додому свіжу паляницю, а отже таким чином, долучається до процесу, який повторюється з року в рік і є невід’ємною частиною нашого життя. Саме тому, кожна людина має усвідомити, що вона повинна дбати про безпеку полів, і не тому, що це потрібно комусь, а тому, що це, в першу чергу, необхідно їй самій.

Перед тим, як потрапити на стіл, хліб проходить складний шлях, починаючи з засівання полів та закінчуючи перевезенням вже готової продукції до магазинів. Але цей ланцюжок може легко перерватися, якщо на кожному етапі суворо не дотримуватися визначених правил пожежної безпеки.

На території області існує безліч сільськогосподарських об’єктів, які потребують дотримання правил пожежної безпеки на кожній ланці виробничого процесу, яка, в першу чергу, залежить від господарів полів, елеваторів та інших об’єктів сільгоспдіяльності.

До пожежі зі значними матеріальними збитками може призвести звичайна технічна несправність збиральних машин і порушення правил безпеки при їх експлуатації. Тому, власники таких об’єктів повинні слідкувати за станом всієї техніки й за тим, щоб трактористи, комбайнери та їх помічники, що задіяні на роботах по збиранню врожаю, вчасно проходили необхідні інструктажі. При пожежах на хлібних полях вогнем знищуються зростаючі, скошені, укладені у валки або копиці злакові, а іноді сільськогосподарська техніка. Подібні займання нерідко поширюються на трав’яний покрив степів, лісів та будівлі, що знаходяться поблизу. Великі площі, які займають хлібні масиви, зазвичай, знаходяться далеко від населених пунктів або водних об’єктів і мають недостатню кількість засобів зв’язку, тому про пожежу на полі рятувальники нерідко дізнаються від мешканців околиці міста, які на власні очі бачать дим. Ці негативні фактори сприяють поширенню вогню на значні площі й ускладнюють їх гасіння. Тому власники аграрних підприємств мають забезпечити приміщення для зберігання і обробки зерна елементарними протипожежними засобами. До цього переліку має входити два вогнегасники, дві лопати, дві сокири, два відра та ящик з піском.

Велика кількість хлібних полів в Запорізькій області розміщені вздовж траси Харків-Сімферополь, яка влітку стає великою небезпекою. Не лише мешканці України, а й з ближнього зарубіжжя, прямують в південному напрямку на відпочинок та думками перебуваючи вже на курорті, забувають про правила як дорожнього руху, так і пожежної безпеки. Зупинившись, щоб відпочити, «туристи» розводять багаття, забуваючи після себе його загасити або, проїжджаючи біля поля, з вікна свого авто кидають недопалки. Здавалося б, що величезному полю буде з того маленького недопалка?.. Але жоден відпочивальник не замислюється над тим, що навіть найменша іскра здатна спричинити пожежу на всій території посівів. Крім того, дим, який виникає під час пожежі, може спричинити задимленість траси, особливо у нічний час, що може привести до значних аварій на шосе.

Саме тому, відповідальність за безпеку хлібних полів лежить не тільки на плечах власників, а й на кожному свідомому громадянинові. Важка праця і зусилля великої кількості людей можуть бути зведені нанівець через одну маленьку необережність. Якщо ми будемо пам’ятати про це і суворо дотримуватися правил пожежної безпеки на пшеничних полях, то в центрі нашого столу завжди буде смачний та запашний хліб.

 

Головне управління ДСНС України у Запорізькій області нагадує основні правила пожежної безпеки!

Перед дозріванням колосових (у період воскової зрілості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степовій смузі, автомобільним шляхам і залізницям повинні бути обкошені (зі збиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки.

У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м  завширшки.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).

У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (авторідинорозкидачі, водороздавачі та інші), що пристосовані для гасіння пожеж зернових.

Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.

Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

Трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнані електричним пуском двигуна, повинні мати вимикач для відключення акумулятора від споживача струму. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора повинні бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їх електропроводка повинна бути справною і надійно закріпленою.

 

У період збирання врожаю категорично забороняється:

  • палити біля хлібних масивів;
  • розкладати багаття на полях та поблизу них;
  • спалювати стерню, післяжнивні залишки;
  • полювати неподалік ланів;
  • допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;
  • дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу сільгоспугідь;
  • зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопавками;
  • обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.