Обговорені питання організації оперативних дій під час гасіння пожеж у природних екосистемах в районах ведення бойових дій

12 травня відбулась міжвідомча відео-селекторна нарада з питань протидії пожежам у природних екосистемах під керівництвом Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Крука. У зазначеній нараді також взяв участь директор Департаменту з питань ЦЗН Запорізької облдержадміністрації Андрій Булавінов.

«Ворогом здійснюються цілеспрямовані обстріли об’єктів і територій як у районах ведення бойових дій так і в глибокому тилу. Тож, внаслідок застосування бойових засобів ураження в рази зростає загроза виникнення масштабних пожеж в екосистемах», – зазначив Сергій Крук.

Голова ДСНС додав також, що ситуація ускладнена забрудненістю значних територій лісових масивів, лісопосадок, торфовищ і сільгоспугідь вибухонебезпечними предметами. «Особливо це стосується районів, де перебував ворог і територій, де ведуться бойові дії. Тож, постійно існує загроза дистанційного застосування ворогом запалювальних засобів для створення зон масових пожеж у хвойних лісах, зокрема поблизу населених пунктів», – додав Голова ДСНС.

Крім того, враховуючи високий рівень мінної небезпеки для рятувальників під час гасіння пожеж, ДСНС було підготовлено Методичні рекомендації щодо організації гасіння пожеж в екосистемах у районах ведення бойових дій, алгоритм дій особового складу у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, а також надання домедичної допомоги у разі отримання мінно-вибухових травм.