Питання якості питної води, епідемічної ситуації та стан безпеки на автошляхах розглянули на засіданні Комісії ТЕБ та НС

Представники Департаменту взяли участь у плановому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулася під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Розглядалися питання готовності забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в літній період, стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Україні та безпеки на автошляхах.

В ході наради обласним військовим адміністраціям та іншим профільним установам рекомендовано:

  • забезпечити контроль якості питної води суб’єктами господарювання, що надають послуги з централізованого водопостачання;

  • організувати обстеження стану підприємств централізованого та нецентралізованого питного водопостачання (громадські колодязі, каптажі джерел, бювети), забезпечити їх ремонт, чищення та дезінфекцію з проведенням лабораторних досліджень води;

  • визначити перелік резервних/альтернативних джерел забезпечення населення питною водою, для побутових та інших потреб на випадок аварій, забруднень тощо.

Також представники комісії ТЕБ НС обговорили заходи щодо стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Україні. Місцеві адміністрації мають тримати на контролі проведення профілактичних щеплень, надолужувати пропущені щеплення всім, хто своєчасно не отримав планову вакцинацію проти кору, дифтерії та поліомієліту, та відновлення умов надання медичних послуг з імунізації населення.

Під час засідання Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що до серпня включно є всі вакцини, які необхідні для проведення щеплення. В серпні очікуються поставки по деяких препаратах і забезпеченість вакцинами у нас буде до кінця 2023 року.

Також на нараді обговорили спрощений механізм підтвердження відомостей про вакцинацію, яка була отримана до війни та алгоритм дій у разі відсутності даних про щеплення чи частково їх втрати. Наразі розроблені рекомендації як для біженців, так і для переселенців, як отримати дані про раніше отримані щеплення, щоб не розпочинати весь курс з самого початку. Також усунуті  бар’єри для отримання медичних послуг без укладеної декларації з тим чи іншим сімейним лікарем.

Ще одне питання, яке підіймалось на засіданні – стан безпеки на автошляхах України та заходи щодо його покращення. А саме:

  • виконання заходів щодо підвищення рівня безпеки, зокрема пішоходів та осіб з інвалідністю, велосипедистів, на перехрестях, у зонах обгону та на узбіччях;

  • забезпечення належного експлуатаційного утримання вулично-дорожньої мережі;

  • посилення контролю за дотриманням перевізниками чинного законодавства з питань пасажирських перевезень тощо.

Мова йшла і про продовження роботи з прибирання з автошляхів південних і східних регіонів країни інформаційно-вказівних  дорожніх знаків, що значно ускладнюватиме роботу ворожої розвідки.