Ірина Верещук відвідала Центр реєстрації тимчасово переміщених осіб при Епіцентрі

До Запоріжжя з робочим візитом завітала Віцепремʼєр-міністерка – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Посадовиця відвідала Центр реєстрації тимчасово переміщених осіб, розташований на в’їзді в Запоріжжя на території торговельного центру «Епіцентр» та особисто перевірила, як функціонує та приймає вимушено переміщених осіб цей хаб. Окрім цього, Ірина Верещук поспілкувалася з переселенцями.

  • Ми сьогодні вирішили ще раз приїхати до Запоріжжя та побачити, що і як працює. Змінюється система,  ми допомагаємо людям. Вони втомлені, психологічно зламані, їм потрібна допомога, вони не хочуть стояти в чергах. Переміщені особи з Запорізької області не хочуть їхати в Івано-Франківськ, до Львова, адже тут їхня рідна земля й ми йдемо їм назустріч. Ми відновили харчування, та всі нагальні питання, які були – зняли. Трішки є недопрацювання з міжнародними організаціями, бачимо, що люди не поінформовані. Треба більше комунікувати один з одним, тому що переміщеним особам важко зорієнтуватися, куди йти та де отримувати допомогу, – наголосила Ірина Верещук.

Також посадовиця закликала всіх інших жителів, що знаходяться на тимчасово окупованих землях та у зоні бойових дій, не ризикувати власною безпекою та своїх близьких і шукати всі можливі шляхи евакуації.

  • Будь ласка, прийміть правильне рішення на користь  життя та здоров’я вас і ваших дітей та евакуюйтеся. Немає такого, щоб хтось залишився без опіки, – закликала вона.

Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух зазначив, що є питання, які дійсно потребують спільного розв’язання та координації з органами центральної влади. Таким чином вдосконалюється робота та набувається досвід.

  • На сьогодні ми єдиний, хоча неформальний, коридор, але який працює. Понад 1100 людей за вчора доїхало, багато з них херсонці. Треба організувати роботу з Херсонською обласною адміністрацією, щоб громади та міські голови приймали своїх та забезпечували їм умови. У Запоріжжі ми продовжуємо вдосконалювати Центри допомоги, створюємо для кожного району Запорізької області хаби. Вже створений для Мелітопольщини, Бердянська, Василівки, завершується обладнання для Пологівського району. Так само, у нас є донецький та маріупольський хаби. Свої повинні допомагати своїм. Всі мають працювати на свою громаду, – зауважив Олександр Старух.

Нагадаємо, що Запорізькою обласною військовою адміністрацією спільно з ГУ ДСНС у Запорізькій області та Запорізькою міською радою здійснюється робота з поліпшення умов приймання вимушених переселенців, які прибувають до міста Запоріжжя. Так, на території хабу при Епіцентрі були встановлені додаткові намети, які обладнали кондиціонерами. У них уже обладнані дитяча кімната, інформаційний центр, простір для відпочинку, пункти невідкладної медичної допомоги та видачі гігієнічних наборів. В одному з великих наметів вимушено переміщені особи безкоштовно забезпечуються їжею, водою та гарячими напоями. Також людям допомагають й з тимчасовим проживанням або переїздом за кордон.

Всього за час роботи хабу зареєструвалося 173 673 тимчасово переміщених особи. В тому числі евакуйовані з міста Маріуполь. Останнім часом значно збільшилась кількість вимушених переселенців із Херсонської області. На сьогодні ця цифра складає понад 21 000 людей.

Переглянути відео можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=gJKNcNMGVzc