Ірина Верещук обговорила з керівництвом Запорізького регіону проблемні питання територій

Очільник Запорізької ОВА Олександр Старух разом з заступниками,  директори департаментів, голови РВА та територіальних громад провели спільну нараду за участі Віцепрем’єр – міністерки –  Міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Головними темами для обговорення стали соціальні та пенсійні виплати, фіксація руйнувань та підрахунок збитків, підготовка до опалювального сезону, напрями допомоги від міжнародної спільноти, підготовка до нового навчального року, обладнання бомбосховищ, евакуація населення та інше.

Ірина Верещук також дізналася у  представників регіональної і місцевої влади про найбільш болючі та проблемні питання, які потребують вирішення на найвищому рівні влади.

Олександр Старух зазначив, що у Запорізькій області дійсно ситуація є унікальною, адже регіон одночасно та у щоденному режимі працює, воює та виконує гуманітарну місію. І найголовніше – захищає наші спільні українські цінності.

Доповідаючи стосовно ситуації з внутрішньо переміщеними особами, директорка Департаменту соціального захисту населення ЗОВА Марина Нотанова зазначила, що після 24 лютого у Запоріжжі перебуває 104 тисячі вимушених переселенців, які оформили статус ВПО. Дійсно, є певні проблеми з нарахуванням виплат, але вони виникають в основному у тих осіб, які реєструвалися у додатку “Дія”. Тому профільний департамент звернувся до уряду з проханням внести зміни до постанови №215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану” та постанови № 332 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам”, щоб передбачався зворотний зв’язок з людьми задля фіксування та подальшого реагування на випадок неотримання ними коштів.

Обговорили й питання щодо роботи на території Запорізької області підприємств комунального господарства а також плани підготовки до опалювального сезону 2022-2023. Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ЗОВА Віталій Литвиненко розповів, що наразі розглядаються всі можливі варіанти опалення домівок, у разі, якщо взимку буде припинено газопостачання. Тому вже сьогодні створюються запаси альтернативних видів палива, проходить роз’яснювальна робота серед населення щодо запровадження резервного опалення, а також відпрацьовуються питання створення пунктів обігріву. Сюди ж враховуються запити й потреби від територіальних громад.

Стосовно відновлення газопостачання на тимчасово окупованих територіях посадовець зауважив, що аварійні бригади не мають доступу до пошкоджених мереж. Щоб провести відновлювальні роботи, потрібен режим тиші зі сторони ворога.

Окрім цього, по місту Запоріжжя триває робота з обладнання та удосконалення стану укриттів, оскільки з 1 вересня почнеться новий навчальний рік. Всі розуміють, що він буде особливим для всіх учасників освітнього процесу. Тому наразі навчальні заклади також проводять роботу з обладнання приміщень для безпечного перебування там дітей.

Проблемні питання територій озвучили Віцепрем’єру  й голови громад та районних військових адміністрацій. Своєю чергою, Ірина Верещук зауважила, що всі надані пропозиції візьмуть до уваги і відпрацюють на центральному рівні влади.