Запорізька територіальна підсистема цивільного захисту спроможна і готова виконувати завдання щодо захисту населення

Підсумки роботи по виконанню завдань цивільного захисту області у 2019 році підбито на зборі керівного складу цивільного захисту області. Нараду провів заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов. На прямому зв’язку з облдержадміністрацією перебували усі райони області.

– Техногенно-екологічне навантаження Запорізької області одне з найвищих в Україні. На території області розташовуються 1186 потенційно-небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, у тому числі найбільш потужна у Європі Запорізька АЕС та 29 хімічно небезпечних об’єктів. Запорізька область граничить із зоною проведення ООС, тому ми вимушені працювати в умовах загрози не тільки виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а і в умовах загрози скоєння терористичних актів і диверсій. Обласна територіальна єдина державна система цивільного захисту функціонує у режимі постійної готовності до реагування на усі види надзвичайних ситуацій. У минулому році значну увагу було приділено підвищенню рівня інформування, приведенню захисних споруд та пристосованих приміщень для укриття населення, реагуванню на надзвичайні ситуації, аварії та резонансні події, переведенню області у готовність до виконання завдань в особливий період, – повідомив Андрій Антонов.

Більш детально про підсумки року доповів директор Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея.

Так, за рік проведено п’ять командно-штабних навчань на території Оріхівського, Великобілозерського, Розівського, Веселівського, Михайлівського районів із залученням об’єднаних територіальних громад та суб’єктів господарювання цих районів, а також три тренування щодо виконання завдань під час несприятливих погодних умов в осінньо-зимовий період. Протягом 2019 року у Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Запорізької області пройшли навчання за державним замовленням 1792 особи, на договірних умовах – 1446 осіб.

– На території Запорізької області протягом року виникло три надзвичайні ситуації місцевого рівня, внаслідок яких загинули шестеро осіб. У минулому році відбулося 9476 некласифікованих подій (ДТП, пожежі, утоплення). У результаті цих подій загинуло 277 людей. Необхідно відзначити, що не одна подія, пов’язана із загрозою життю або загибеллю людей, не залишена без реагування і відпрацювання. Для укриття населення в області створено фонд захисних споруд. На обліку перебуває 658 захисних споруд (в тому числі 326 сховищ і 332 протирадіаційних укриття). Краще робота по утриманню захисних споруд в готовності проводиться в містах Енергодар, Запоріжжя, Василівському, Веселівському, Приморському районах, – зазначив Володимир Шлея.

За словами посадовця, зараз для укриття населення в області існує 176732 найпростіших укриттів, пристосованих для 1 549,8 тисячі осіб. Це становить 91% від загальної чисельності населення. Також існує 515 захисних споруд цивільного захисту, які «готові» і «обмежено готові» до використання за призначенням. Там, могли б переховуватись 149,8 тис. осіб. Таким чином, в найпростіших укриттях і в ЗС ЦЗ переховується 100 % населення.

Система централізованого оповіщення області в 2019 році перевірялася 12 разів. Відповідно до результатів річної перевірки система централізованого оповіщення здатна виконати покладені на неї завдання і знаходиться на «бойовому чергуванні».

Регіональний матеріальний резерв, накопичений за рахунок обласного бюджету, складає 74,9 % від запланованого. У 2019 році на поповнення регіонального матеріального резерву з обласного бюджету виділено 4061,8 тис. грн. Відповідно до програми подальшого нарощування обласного матеріального резерву на 2020 рік запланована сума 4602,4 тис. грн. на придбання: пально-мастильних матеріалів, засобів енергозабезпечення та насосного обладнання; засобів радіаційно-хімічної безпеки; будівельних матеріалів та засобів загального господарського призначення; засобів забезпечення аварійно-рятувальних робіт та запасних частин до них.

Підсумовуючи збори, Андрій Антонов наголосив, що основним завданням на 2020 рік є забезпечення своєчасного захисту населення шляхом якісного проведення аварійно-рятувальних робіт, підтримки функціонування регіональної системи оповіщення, технічного переоснащення органів управління та сил цивільного захисту, накопичення матеріально-технічних засобів в регіональному резерві, а також в резервах міст та районів, що в умовах несприятливих прогнозів зведе до мінімуму економічні та фінансові збитки, а головне – людські втрати.

– Вважаю, що територіальна підсистема Єдиної Державної системи цивільного захисту області спроможна виконувати завдання щодо захисту населення і територій області, це підтверджено і оцінкою ДСНС України за результатами проведеного у травні 2019 року командно-штабного навчання з органами управління та силами цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Запорізької області, – відзначив Андрій Антонов.

 

За матеріалами сайту Запорізької облдержадміністрації  (https://www.zoda.gov.ua)